Βιολογία

penguin_yellow

Γνωμικά
Ο αγώνας του ανθρώπου ενάντια στην εξουσία
Είναι αγώνας της μνήμης ενάντια στη λήθη
Μίλαν Κούντερα
Η μαντινάδα της ημέρας

Ποτέ σου μη περιφρονείς τα κάτω σκαλοπάτια

γιατί αυτά πρωτοπατείς και φτάνεις στα παλάτια.

Αρχική Το σχολείο Δράσεις Αποτίμηση διδακτικών επισκέψεων στο μάθημα της Τεχνολογίας

logo

Αποτίμηση διδακτικών επισκέψεων στο μάθημα της Τεχνολογίας

Στο πλαίσιο του μαθήματος της Τεχνολογίας, αντιλαμβανόμενοι την αξία της βιωματικής μάθησης, η οποία αποτελεί έναν εναλλακτικό τρόπο εκπαίδευσης που επεκτείνεται πέρα από τα θρανία, τα σχολικά βιβλία, τη μετωπική διδασκαλία και την απομνημόνευσή της "ύλης, οργανώθηκαν και υλοποιήθηκαν οι παρακάτω διδακτικές επισκέψεις:

 

  •  Τετάρτη 14/2/2018 τα τμήματα Β5, Β6 στο εργοστάσιο του ομίλου Εταιρειών «Καράτζη» στη Βιομηχανική Περιοχή Ηρακλείου. Εκεί οι μαθητές μας ενημερώθηκαν και παρακολούθησαν την δραστηριοποίηση της εταιρείας στην παραγωγή και διανομή σωληνωτών διχτύων για τη συσκευασία φρούτων και λαχανικών, διχτύων τυλίγματος άχυρου και φιλμ περιτυλίγματος παλετών. Είναι εντυπωσιακό πως το πλαστικό σε μορφή κόκκων με κατάλληλη διεργασία γίνεται ρολό φιλμ και στη συνέχεια οδηγείται σε μηχανολογικό εξοπλισμό που μοιάζει με μηχανή πλεξίματος για να μορφοποιηθεί σε ρολό δίχτυ. Την ξενάγηση ακολούθησε συζήτηση και επίλυση αποριών των μαθητών σχετικά με την λειτουργία, την οργάνωση της παραγωγικής μονάδας καθώς και τον τρόπο επίτευξης μιας τόσο μεγάλης επενδυτικής δραστηριότητας στο εξωτερικό.
  • Πέμπτη 15/2/2018 τατμήματα Α1 και Α4 στο Βιοτεχνικό πάρκο Ανώπολης στο εργαστήριο μπρούτζινων αγαλμάτων “Bronze”. Η επίσκεψη στο εργαστήριο περιελάμβανε αρχικά την παρουσίαση ιστορικών δεδομένων σχετικά με την ανακάλυψη των μετάλλων και την χρήση τους από τους ανθρώπους της εποχής εκείνης και στη συνέχεια την επίδειξη της διαδικασίας δημιουργίας μπρούτζινων αγαλμάτων με την αρχαιότερη μέθοδο χύτευσης. Στο τέλος, όλοι οι μαθητές αφού χωρίστηκαν σε μικρές ομάδες απασχολήθηκαν δημιουργικά με την κατασκευή καλουπιού με τη βοήθεια του μοντέλου και του πυροχώματος. Ακολούθησε η χύτευση με μπρούτζο, το άνοιγμα του καλουπιού και το πιο επιτυχημένο αντικείμενο από τις ομάδες των μαθητών δωρίστηκε στο σχολείο μας ως ενθύμιο!
  • DSC05798              DSC05801
  •  Δευτέρα 26/3/18 τα τμήματα Α3 και Α6 στο Βιοτεχνικό πάρκο Ανώπολης στο εργαστήριο Κεραμικών «Γιάννης και Γιώργος Καπαρουνάκης». Αρχικά οι μαθητές ενημερώθηκαν για την τέχνη της κεραμικής, η οποία ανάγεται στα αρχαία χρόνια της Μινωικής Κρήτης, ξεναγήθηκαν στο εργαστήριο και παρακολούθησαν από κοντά τη διαδικασία κατασκευής των κεραμικών. Στη συνέχεια οι μαθητές μας με την καθοδήγηση του αγγειοπλάστη μυήθηκαν στην τέχνη της παραδοσιακής κεραμικής και το αγγείο που δημιούργησαν παραλείφθηκε από το σχολείο αφού ακολούθησε το ψήσιμο στους κατάλληλους φούρνους του εργαστηρίου.
  •  DSC05866              DSC05860
  • Τρίτη 27/3/18 τα τμήματα Β4 και Β5 στην εταιρεία «Δανδάλη» στη Βιομηχανική Περιοχή Ηρακλείου. Στην αίθουσα των σεμιναρίων της εταιρείας φιλοξενήθηκαν οι μαθητές και ενημερώθηκαν για την ιστορία της εταιρείας η οποία ξεκινά πριν από 60 χρόνια. Σήμερα, αξιοποιώντας την εμπειρία του παρελθόντος, διαθέτοντας άριστη τεχνογνωσία και ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό η εταιρεία «Καφές Δανδάλη» έχει κατακτήσει ηγετική θέση στην αγορά του ελληνικού καφέ στην Κρήτη. Ακολούθησε ξενάγηση στο χώρο των εγκαταστάσεων όπου γίνεται η παραλαβή του καφέ από τις χώρες παραγωγής, η επεξεργασία, η συσκευασία, τυποποίηση και διανομή του. Έμαθαν ότι η ιστορία του καφέ ξεκινά από την Αιθιοπία, ποιες είναι οι βασικές ποικιλίες καφέ και ποια τα χαρακτηριστικά τους, παρακολούθησαν τον τρόπο καβουρντίσματος, αλέσματος, συσκευασίας από τις σύγχρονες μηχανές που διαθέτει το εργοστάσιο και είχαν τη δυνατότητα να απευθύνουν ερωτήσεις στους υπεύθυνους για τον τρόπο λειτουργίας, οργάνωσης, αντιμετώπισης δυσκολιών και προκλήσεων σε μια συνεχώς αυξανόμενη ανταγωνιστική αγορά.
  • DSC05880            DSC05887

Η εμπειρία και οι γνώσεις που αποκόμισαν οι μαθητές μας ήταν σπουδαίες ώστε να συνειδητοποιήσουν το ρόλο του τεχνολογικού εξοπλισμού καθώς και τη βασική προϋπόθεση για την επιτυχημένη παραγωγική δραστηριότητα: την καλή οργάνωση και συνεργασία των τμημάτων, την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, τις γνώσεις και τις δεξιότητες των εργαζομένων καθώς και την ανάγκη οικολογικής συνείδησης και σωστής διαχείρισης των φυσικών πόρων.

Λίγες Σκέψεις μαθητών μας

Ευχαριστούμε θερμά τις εταιρείες που μας φιλοξένησαν στο χώρο τους και μας επέτρεψαν να βιώσουμε από κοντά και να μάθουμε….    Δεν ξεχνάμε να ευχαριστήσουμε τη Διεύθυνση και το σύλλογο των εκπαιδευτικών του σχολείου μας για την εμπειρία που μας χάρισαν!

 

 

 

Το τραγούδι της ημέρας

Χρήστος Θηβαίος , Πόσο πολύ σ' αγάπησα

Ποιητικά θραύσματα

Απ' τα χαμένα, τίποτε δε χάνεται.
Κάποιες φορές γυρνούν επίμονα γυρεύοντας
το δίκιο, την πραγμάτωσή τους
άλλοτε σαν παραπονιάρικα πουλιά
κι άλλοτε λύκοι πεινασμένοι που χυμούν
να μας κατασπαράξουν.

Δρόμοι γυρεύουνε τα βήματά μας
αγέννητα παιδιά να γεννηθούν
μπουμπούκια όνειρα έναν ήλιο για ν' ανθίσουν.

Ποιος είπε πώς δεν έχουνε οι μνήμες μέλλον;

Λένα Παππά, Εκδοχή
Προγράμματα Erasmus+

Erasmus

  JCA logo

Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μας.

Σας παρακαλούμε πριν συνεχίσετε την πλοήγηση, διαβάστε τους Όρους Χρήσης.

 aniemail18

Επικοινωνία