- Αρχική
- Νέα-ανακοινώσεις
- Το σχολείο
- Καθηγητές
- Μαθητές
- Θεατρικές παραστάσεις 5ου Γυμνασίου
- Θεατρικό εργαστήρι
- Εκπαιδευτικό υλικό
- Νέα βιβλιοθήκης
- Βιβλιοθήκη
- Ιστοσελίδα
- Προγράμματα
- Ελεύθερος χρόνος
- Αξιόλογες συνδέσεις
- Διάφορα
- Προτάσεις πλοήγησης χρηστών
- Σχολικές Γιορτές
- Άρθρα που μας άρεσαν
- Αξιολόγηση εκπαιδευτικού έργου σχολικής μονάδας
Αν οι γονείς μας ήταν η πρώτη γενιά ανθρώπων που θα πεθάνουν σε διαφορετική κοινωνία απ` αυτή στην οποία γεννήθηκαν, αν εμείς είμαστε η πρώτη γενιά που ζει και εργάζεται σε τόσο διαφορετική κοινωνία απ` αυτή την οποία γεννήθηκε, σήμερα εκπαιδεύουμε την πρώτη γενιά ανθρώπων που θα εργασθούν σε μια κοινωνία πολύ διαφορετική απ` αυτή στη οποία εκπαιδεύτηκαν. Αυτό είναι η κεντρική επίπτωση της Κοινωνίας της Πληροφορίας. (Θ. Χατζηλάκος) |
Κι ο πιο μεγάλος έρωτας με το φεγγάρι μοιάζει. Κάνει κι αυτός τον κύκλο του, γεμίζει και αδειάζει. |
Μια... γλυκιά διδακτική επίσκεψη στο πλαίσιο του μαθήματος της Τεχνολογίας
Την Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2018 στο πλαίσιο του μαθήματος της Τεχνολογίας, οργανώθηκε και υλοποιήθηκε διδακτική επίσκεψη των μαθητών και μαθητριών των τμημάτων Β5 και Β6 του σχολείου μας στη Βιομηχανία Ζαχαροπλαστικής και Αρτοποιίας «Σαβοΐδάκης», η οποία βρίσκεται στη Βιομηχανική Περιοχή του Ηρακλείου.
Η επίσκεψη, που αξιοποίησε την εμπειρία της βιωματικής μάθησης, η οποία αποτελεί έναν εναλλακτικό τρόπο εκπαίδευσης που επεκτείνεται πέρα από τα θρανία, τα σχολικά βιβλία, τη μετωπική διδασκαλία και την απομνημόνευση της ύλης, ξεκίνησε με την ενημέρωση των μαθητών και μαθητριών μας στην αίθουσα συνεδριάσεων της βιομηχανίας για την ιστορία της εταιρείας και τις απαραίτητες ενέργειες που πρέπει να ληφθούν ώστε να γίνει η ξενάγηση στους χώρους παραγωγής. Ακολούθησε η ξενάγηση στους χώρους παρασκευής πρωινών εδεσμάτων, γλυκών κιλού, στο τμήμα παρασκευής και διακόσμησης τούρτας, σιροπιαστών γλυκών, στο χώρο προπαρασκευής και ψησίματος αρτοποιημάτων και ειδών σφολιάτας, στο χώρο ελέγχου, τυποποίησης και συσκευασίας των προϊόντων καθώς και στο χώρο διακίνησης αυτών.
Κατά την διάρκεια της ξενάγησης οι μαθητές παρακινήθηκαν να εκφράσουν απορίες ώστε να ενημερωθούν για την διαδικασία παραγωγής, τον τρόπο πιστοποίησης των προϊόντων, τις ιδιαιτερότητες της απασχόλησης σε μια βιομηχανία τροφίμων, τη σημασία του ανθρώπινου παράγοντα, ο οποίος δεν μπορεί να αντικατασταθεί από τις μηχανές, την ανάγκη συνεργασίας και οργάνωσης μεταξύ των τμημάτων, καθώς και τη σημασία των πρώτων υλών που απαιτούνται για την παρασκευή ποιοτικών και ανταγωνιστικών προϊόντων στην αγορά.
Μετά την ολοκλήρωση της ξενάγησης οι μαθητές και μαθήτριες μας επέστρεψαν στην αίθουσα όπου απόλαυσαν τα γευστικά εδέσματα που προσέφερε η εταιρεία και ακολούθησε συζήτηση για τον σκοπό της παραγωγικής μονάδας και τον τρόπο με τον οποίο καταφέρνει να έχει μια επιτυχημένη πορεία 40 και χρόνων στο χώρο της Αρτοποιίας και Ζαχαροπλαστικής με 16 καταστήματα σε Ηράκλειο και Ρόδο συνολικά.
Η εμπειρία και οι γνώσεις που αποκόμισαν οι μαθητές μας ήταν σπουδαίες ώστε να συνειδητοποιήσουν το ρόλο της έγκαιρης και σωστής επιλογής εκπαιδευτικής και επαγγελματικής τους πορείας. Βασικό κριτήριο σε ότι και να επιλέξουν είναι να το αγαπάνε και να ξεχωρίζουν σε αυτό. Παράλληλα, έμαθαν ότι βασική προϋπόθεση για την επιτυχημένη παραγωγική δραστηριότητα είναι η καλή οργάνωση και συνεργασία των τμημάτων, η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, η τυποποίηση και προώθηση των προϊόντων, η αποτελεσματική διοίκηση, και κυρίως οι γνώσεις και οι δεξιότητες των εργαζομένων!
Το τραγούδι της ημέρας
|
Ποιητικά θραύσματα
|