- Αρχική
- Νέα-ανακοινώσεις
- Το σχολείο
- Καθηγητές
- Μαθητές
- Θεατρικές παραστάσεις 5ου Γυμνασίου
- Θεατρικό εργαστήρι
- Εκπαιδευτικό υλικό
- Νέα βιβλιοθήκης
- Βιβλιοθήκη
- Ιστοσελίδα
- Προγράμματα
- Ελεύθερος χρόνος
- Αξιόλογες συνδέσεις
- Διάφορα
- Προτάσεις πλοήγησης χρηστών
- Σχολικές Γιορτές
- Άρθρα που μας άρεσαν
- Αξιολόγηση εκπαιδευτικού έργου σχολικής μονάδας
Αυτοί που καθιστούν μια ειρηνική επανάσταση αδύνατη, κάνουν μια βίαιη επανάσταση αναπόφευκτη.
Τζων Κέννεντυ, 1917-1963, Αμερικανός πρόεδρος [1960-1963] Σε καιρούς γενικευμένης παραπλάνησης, το να λες την αλήθεια γίνεται επαναστατική πράξη.Τζορτζ Όργουελ, Βρετανός συγγραφέας και δημοσιογράφος,(1903 ? 1950). "Όποιος ξέρει την αλήθεια και την κρύβει είναι εγκληματίας" Μπ. Μπρεχτ (Γαλιλαίος) |
Στο μετερίζι τσ'αρχοντιάς και στης τιμής το χρέος έκεια θα στέκω να παντώ κι ας είμαι ο τελευταίος.. |
Διδακτική Επίσκεψη στο Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας
Στο πλαίσιο του μαθήματος της Τεχνολογίας, αντιλαμβανόμενοι την αξία της βιωματικής μάθησης, η οποία αποτελεί έναν εναλλακτικό τρόπο εκπαίδευσης που επεκτείνεται πέρα από τα θρανία, τα σχολικά βιβλία, τη μετωπική διδασκαλία και την απομνημόνευσή της ύλης, οργανώθηκε και υλοποιήθηκε Διδακτική Επίσκεψη στο Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κ. Κοτσανά στις 20/11/2024. Στην διδακτική επίσκεψη συμμετείχαν μαθητές και μαθήτριες των τμημάτων Α4 και Α5 του σχολείου μας, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να εξοικειωθούν με την τεχνολογική, επιστημονική και πολιτιστική κληρονομιά μέσα από το βίωμα, το παιχνίδι, τη φαντασία και τις κατασκευές.
Οι μαθητές και οι μαθήτριες αρχικά παρακολούθησαν πως λειτουργούσαν διάφορες ευφυείς μικροσυσκευές όπως το αυτόματο σιντριβάνι του Ήρωνα, η οινοχόος του Φίλωνα, η κούπα του Πυθαγόρα και αναφέρθηκαν ποιες εφαρμογές έχουν στην σημερινή σύγχρονη ζωή. Στη συνέχεια περιηγήθηκαν στο χώρο της έκθεσης και παρατήρησαν το έξυπνο ρολόι-ξυπνητήρι του Πλάτωνα, την αιολόσφαιρα του Ήρωνα, τον ατέρμονα κοχλία του Αρχιμήδη, αρχαία μουσικά όργανα ((μονόχορδο του Πυθαγόρα, λύρα του Απόλλωνα) και πολύπλοκα ανυψωτικά μηχανήματα ικανά να οικοδομούν πανύψηλα κτίσματα με ολιγάριθμο προσωπικό.
Στη συνέχεια ήρθαν σε επαφή με τα αρχαία ελληνικά παιχνίδια στρατηγικής (Τριάς και (ο)στομάχιον του Αρχιμήδη) καθώς και με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Τηλεπικοινωνίες στην Αρχαιότητα». Σε αυτό το πρόγραμμα οι μαθητές ενημερώθηκαν για τους τρόπους επικοινωνίας σε μεγάλες αποστάσεις τον 2ο έως 5ο αιώνα π.Χ. και συμμετείχαν σε εργαστήριο κρυπτογραφίας όπου ο καθένας δημιούργησε το δικό του μνμ στον δίσκο του Αινεία!
Η διδακτική επίσκεψη ολοκληρώθηκε με επιτυχία, οι μαθητές και οι μαθήτριες μας απέκτησαν γνώσεις και εμπειρίες που τους βοήθησαν να συνειδητοποιήσουν ότι οι εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων αποτέλεσαν τα δομικά χαρακτηριστικά της σύγχρονης μοντέρνας τεχνολογίας!
Το τραγούδι της ημέρας
|
Ποιητικά θραύσματα
|