- Αρχική
- Νέα-ανακοινώσεις
- Το σχολείο
- Καθηγητές
- Μαθητές
- Θεατρικές παραστάσεις 5ου Γυμνασίου
- Θεατρικό εργαστήρι
- Εκπαιδευτικό υλικό
- Νέα βιβλιοθήκης
- Βιβλιοθήκη
- Ιστοσελίδα
- Προγράμματα
- Ελεύθερος χρόνος
- Αξιόλογες συνδέσεις
- Διάφορα
- Προτάσεις πλοήγησης χρηστών
- Σχολικές Γιορτές
- Άρθρα που μας άρεσαν
- Αξιολόγηση εκπαιδευτικού έργου σχολικής μονάδας
Η παράνοια σε άτομα είναι σχετικά σπάνια. Όμως σε ομάδες, κόμματα, έθνη και εποχές είναι μάλλον ο κανόνας. Φ.Νίτσε |
Εγώ ποτέ ξένα φτερά δεν έβαλα στον ώμο, πετώ ψηλά και χαίρομαι με τα δικά μου μόνο. |
Διδακτική Επίσκεψη στο ITE
Στο πλαίσιο του μαθήματος της Τεχνολογίας, οργανώθηκε και υλοποιήθηκε Διδακτική Επίσκεψη στο ΙΤΕ (Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας), στις Βούτες Ηρακλείου την Πέμπτη 28/11/2024. Στην διδακτική επίσκεψη συμμετείχαν μαθητές και μαθήτριες του τμήματος Γ4 του σχολείου μας.
Το ΙΤΕ αποτελεί το μεγαλύτερο ερευνητικό κέντρο της Χώρας, με 10 ερευνητικά Ινστιτούτα και 3 Ειδικές Δομές (τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης - ΠΕΚ, το Επιστημονικό & Τεχνολογικό Πάρκο Κρήτης - ΕΤΕΠ-Κ, και το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ) όπως αναφέρθηκε από το κ. Χ. Τσουμπλέκα, υπεύθυνο του Τμήματος Διεθνών και Δημοσίων Σχέσεων. Τα Ινστιτούτα του δραστηριοποιούνται σε τομείς που καλύπτουν το χώρο των Φυσικών Επιστήμων και των Επιστημών Μηχανικών, των Βιοϊατρικών Επιστημών, καθώς και των Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών. Συνεργάζεται στενά με κορυφαίους Ακαδημαϊκούς και Ερευνητικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Προτεραιότητα στο ΙΤΕ αποτελεί η ανάπτυξη ενός περιβάλλοντος που ευνοεί τη Μάθηση, την Έρευνα και την Καινοτομία.
Οι μαθητές και οι μαθήτριες μας ξεναγήθηκαν στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας και συγκεκριμένα στο εργαστήριο Μοριακής Ανάπτυξης και μορφογένεσης όπου με απλό τρόπο ενημερώθηκαν για τα πειράματα και τις έρευνες που υλοποιούν έχοντας ως στόχο την κατανόηση των μοριακών, κυτταρικών και βιοφυσικών μηχανισμών που καθορίζουν το σχήμα και το μέγεθος των αναπτυσσόμενων ιστών και οργάνων των οργανισμών.
Στη συνέχεια επισκέφτηκαν το Ινστιτούτο Επιστήμης Υπολογιστών και ενημερώθηκαν για το Πρόγραμμα Διάχυτης Τεχνητής Νοημοσύνης (Ambient Intelligence (AmI)). Οι τεχνολογίες AmI έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν «ευφυή» περιβάλλοντα, ικανά να προσαρμόζονται προληπτικά στους ανθρώπους, καθώς και να εξυπηρετούν τις ανάγκες και τους στόχους τους, σε διάφορες δραστηριότητες της καθημερινής ζωής.
Οι εργασίες έρευνας και ανάπτυξης ακολουθούν μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση και αφορούν διάφορα καθημερινά περιβάλλοντα διαβίωσης και δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων, ενδεικτικά, των εξής: Τέχνες & Πολιτισμός, Εκπαίδευση, Υγειονομική περίθαλψη, Σπίτι, Χώρος εργασίας, Εμπόριο & Μάρκετινγκ, Αναψυχή & Ψυχαγωγία.
Οι μαθητές/τριες είχαν χρόνο να περιηγηθούν σε χώρο με εκθέματα όπου με παιγνιώδη τρόπο ο άνθρωπος αλληλεπιδρά με φυσικά αντικείμενα με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, διαβάζει πληροφορίες για ιστορικά γεγονότα και αντικείμενα, προσομοιάζει διαδικασίες παραγωγής, μεταβαίνει εικονικά σε άλλες εποχές, μαθαίνει πληροφορίες για συγκεκριμένα αξιοθέατα και περιοχές κτλ.
Στον τομέα της Γεωργίας Ακριβείας οι μαθητές/τριες επισκέφτηκαν το Έξυπνο Θερμοκήπιο και το Έξυπνο Σπορείο τα οποία έχουν ως στόχο την κατά το δυνατόν αρμονικότερη συνέργεια και αλληλεπίδραση μεταξύ Ανθρώπου και Έξυπνου Περιβάλλοντος στον ευαίσθητο τομέα της αγροδιατροφής.
Τέλος οι μαθητές/τριες επισκέφτηκαν τις πανεπιστημιακές εκδόσεις και ξεφύλλισαν διάφορα ενδιαφέροντα βιβλία με γνώσεις από διάφορες επιστήμες σε απλό κατανοητό λόγο.
Από την επίσκεψη οι μαθητές/τριες μας κατανόησαν πως στην πάροδο των αιώνων, ο άνθρωπος συχνά αναγκάζεται να προσαρμοστεί στο συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον με σκοπό να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής του ή ακόμα και να επιβιώσει. Βασικός μοχλός ανάπτυξης καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών, προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομικής ανάπτυξης του Τόπου είναι η Έρευνα!!
Το τραγούδι της ημέρας
|
Ποιητικά θραύσματα
|