Βιολογία

penguin_yellow

Γνωμικά
Αν είχα να διαλέξω ανάμεσα στον πόνο και στο τίποτα, θα διάλεγα τον πόνο
Λέο Μπουσκάλια
Η μαντινάδα της ημέρας
Άντρες λογιάζω δυνατούς
κι αληθινά μεγάλους
κείνους που θυσιάζουνε
τη ζήση τους για τσ' άλλους
Αρχική Το σχολείο Ιστορία Το 5ο Γυμνάσιο Ηρακλείου και η ιστορία του

 

Το 5ο Γυμνάσιο Ηρακλείου και η ιστορία του

Το σχολείο από το 1972 ως το 1979, περίοδο κατα την οποία τα σχολεία δεν ήταν μεικτά, λειτούργησε ως Τρίτο Γυμνάσιο Θηλέων και στεγάστηκε στο συγκρότημα της Λεωφόρου Δημοκρατίας.Στις 25/8/1979 μετονομάστηκε σε 5ο Γυμνάσιο Ηρακλείου και λειτούργησε με δύναμη 546 μαθητών. Στις 3/9/1979 μεταστεγάστηκε στο κτήριο του Πρώτου Οικονομικού Λυκείου στην οδό Δουκός Μποφώρ. Την 1/9/1998, τέλος, απέκτησε το δικό του κτήριο στην οδό Παπα-Πέτρου Γαβαλά 64, όπου συστεγάζεται με το 11ο Γενικό Λύκειο.
Στο σχολείο σήμερα λειτουργεί μια από τις 500 σχολικές βιβλιοθήκες που λειτούργησαν  πανελλαδικά και δημιουργήθηκαν στα πλαίσια του προγράμματος "Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης και Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης".Στα πλαίσια άλλωστε του ίδιου προγράμματος το σχολείο μας συμπεριλήφθηκε ανάμεσα στα 385 σχολεία όλης της χώρας που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα "Οδύσσεια",με αποτέλεσμα να διαθέτει σήμερα ένα πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο υπολογιστών και πολλούς και αξιόλογους τίτλους εκπαιδευτικού λογισμικού, που αξιοποιούνται καθημερινά στη διδακτική διαδικασία με θετικά αποτελέσματα.Το σχολείο διαθέτει ακόμα αίθουσα τεχνολογίας,εργαστήριο φυσικών επιστημών και αίθουσα πολλαπλών χρήσεων.


Τα τελευταία χρόνια το  σχολείο έχει αναπτύξει μια πλούσια δράση σε πολλούς τομείς, όπως η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση,η Αγωγή Υγείας, η Ισότητα των δύο φύλων, ο Πολιτισμός. Από το 1998 έως το 2000 στο σχολείο λειτούργησαν τμήματα απογευματινών  προαιρετικών μαθημάτων σε ζωγραφική,  θέατρο,  χορό,  μουσική,  κεραμική. Στα πλαίσια του προγράμματος "Κοινωνία της Πληροφορίας", το σχολείο λειτούργησε ως κέντρο για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, με έμφαση σε θέματα Πληροφορικής, ενώ παράλληλα λειτούργησε με μεγάλη ανταπόκριση και Σχολή Γονέων.Τα τελευταία χρόνια η σχολική βιβλιοθήκη διοργανώνει σταθερά αγώνες ανάγνωσης μεταξύ των μαθητών, ενώ οι θεατρικές ομάδες  ανεβάζουν θεατρικές παραστάσεις εντός και εκτός σχολείου. Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στην ευρωπαϊκή  εμπειρία που απέκτησε το σχολείο τόσο  με την επίσκεψη- ξενάγηση αντιπροσωπείας του στο χώρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όσο και με τη συμμετοχή του στα προγράμματα Comenius-Πολυμερής Σχολική Σύμπραξη, με τίτλο "Ιστορική Ψυχαγωγία για τη Διατήρηση της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς"  και Σωκράτης/Comenius 2.1 κατάρτισης εκπαιδευτικού προσωπικού, με τίτλο " Ιστορική Ψυχαγωγία ως Παιδαγωγικό Πρόγραμμα-Από τη Θεωρία στην Πράξη".Ασφαλώς, πρέπει να σημειώσουμε και την πλούσια φιλανθρωπική  δράση που έχει αναπτύξει το σχολείο.Έτσι στα πλαίσια αυτής και μέσω της  Action Aid, το σχολείο έχει υιοθετήσει έξι παιδιά (από Γουατεμάλα, Σιέρα Λεόνε,  Ινδία,  Πακιστάν).

 

Το τραγούδι της ημέρας

Ζερβουδάκης Δημήτρης, Θεωρία και Πράξη

Ποιητικά θραύσματα

Κι αν έσβησε σαν ίσκιος τ' όνειρό μου,
κι αν έχασα για πάντα τη χαρά,
κι αν σέρνομαι στ' ακάθαρτα του δρόμου,
πουλάκι με σπασμένα τα φτερά·

κι αν έχει, πριν ανοίξει, το λουλούδι
στον κήπο της καρδιά μου μαραθεί,
το λεύτερο που εσκέφτηκα τραγούδι
κι αν ξέρω πως ποτέ δε θα ειπωθεί·

κι αν έθαψα την ίδια τη ζωή μου
βαθιά μέσα στον πόνο που πονώ --
καθάρια πώς ταράζεται η ψυχή μου
σα βλέπω το μεγάλο ουρανό,

η θάλασσα σαν έρχεται μεγάλη,
και ογραίνοντας την άμμο το πρωί,
μου λέει για κάποιο γνώριμο ακρογιάλι,
μου λέει για κάποια που 'ζησα ζωή!

 Κ. Καρυωτάκης, Κι αν έσβησε σαν ίσκιος.

Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων

syllogos

Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μας.

Σας παρακαλούμε πριν συνεχίσετε την πλοήγηση, διαβάστε τους Όρους Χρήσης.

 aniemail18

Επικοινωνία