Σχολικός εκφοβισμός

Jazmin Negro - Suffer in Silence

pr-11009019- 2

Βιολογία

penguin_yellow

Ο Κόσμος των Εφήβων

logo-sxol-efimerida

Η τεχνολογία στο σχολείο μας
Γνωμικά
Οι αναλφάβητοι του 21ου αιώνα δεν θα είναι εκείνοι που δεν ξέρουν γραφή και ανάγνωση, αλλά εκείνοι που δεν μπορούν να μάθουν, να ξεμάθουν και να ξαναμάθουν.

Alvin Toffler, γ. 1928, Αμερικανός συγγραφέας & μελλοντολόγος

Η μαντινάδα της ημέρας
Δέντρο που δε σου μέλλεται να φας απ΄τον καρπό του, μην κοιμηθείς στον ίσκιο του και πάρεις τον καημό του.
Αρχική

Τελευταία άρθρα

Δημοφιλή άρθρα

Ανακοίνωση για τον Αγιασμό

Αγαπητοί γονείς,

Ο Αγιασμός για το νέο σχολικό έτος 2023-2024 θα πραγματοποιηθεί τη 
Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου και ώρα 09.00.

Μετά τον Αγιασμό, οι μαθητές/τριες της Α΄ και  Β΄ τάξης  θα σχολάσουν, 
ενώ οι μαθητές/τριες της  Γ΄ τάξης θα μείνουν για να παραλάβουν τα 
βιβλία τους. Μετά τη διανομή των βιβλίων θα σχολάσει και η Γ΄ τάξη. 
Στους μαθητές/τριες θα δοθεί πλαστική σακούλα. Καλό είναι, όμως, να 
έχουν μαζί τους και τη σχολική τους τσάντα για την ευκολότερη μεταφορά 
των βιβλίων.
Θα ακολουθήσει παιδαγωγική συνεδρίαση του Συλλόγου Διδασκόντων για την 
έκδοση των αποτελεσμάτων των επαναληπτικών προαγωγικών – απολυτηρίων 
και κατατακτηρίων εξετάσεων.
Την Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου όλοι οι μαθητές/τριες και των τριών τάξεων 
θα παρακολουθήσουν 4 ώρες μάθημα (σχολάνε 11:35). Θα πρέπει να έχουν 
μαζί τους ένα τετράδιο και στυλό. Την ίδια μέρα θα διανεμηθούν τα 
βιβλία της Α΄ και Β΄ τάξης.
Ευχόμαστε σε όλους, γονείς, μαθητές/τριες και εκπαιδευτικούς, Καλή σχολική χρονιά με 
υγεία και αισιοδοξία.

 

Εγγραφές των μαθητών/τριών τού σχολείου μας σχ. έτους 2023-2024

Οι κηδεμόνες των μαθητών/τριών της Α’ τάξης θα πρέπει να προσέλθουν στο σχολείο από τη Δευτέρα 04 έως και την Παρασκευή 08 Σεπτεμβρίου 2023 και ώρα 09:00-12:30, προκειμένου να εγγράψουν τα παιδιά τους στο σχολείο μας. Ο/Η κηδεμόνας τού/της μαθητή/τριας οφείλει να προσέλθει στο σχολείο για:

- να υπογράψει Υπεύθυνη Δήλωση (την παρέχει το σχολείο) με την οποία δηλώνει
τη νομιμότητα της άσκησης της κηδεμονίας, την ηλεκτρονική διεύθυνση επικοινωνίας
(e-mail), τον αριθμό κινητού τηλεφώνου για την αποστολή σύντομων μηνυμάτων (SMS)
και τα στοιχεία τού/της μαθητή/τριας.

- ειδικά για τους/τις μαθητές/τριες της Α΄ τάξης να προσκομίσει με την εγγραφή ή το συντομότερο δυνατό (πριν από την έναρξη των μαθημάτων) Ατομικό Δελτίο Υγείας τού Μαθητή (ΑΔΥΜ) υπογεγραμμένο από γιατρό (το έντυπο το παρέχει το σχολείο).

Για την Β΄ και Γ΄ τάξη, παρακαλούμε να προσέλθουν για υποβολή σχετικής υπεύθυνης δήλωσης μόνο οι κηδεμόνες των μαθητών/τριών για τους οποίους έχουμε αλλαγή οικογενειακής κατάστασης ή στοιχείων επικοινωνίας (διεύθυνση, τηλέφωνο, email).

 

ΕΚΘΕΣΗ ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΜΑΔΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Α’ ΚΑΙ Β΄ΤΑΞΗΣ

Την Παρασκευή 26 Μαΐου και ώρα 11 – 13:30, και την Δευτέρα 29 Μαΐου και ώρα 8:30-10 πραγματοποιήθηκε έκθεση με τις «δημιουργίες» των μαθητών μας στα πλαίσια του μαθήματος της Τεχνολογίας στο χώρο του σχολείου (αίθουσες Πληροφορικής και 2 αίθουσες διδασκαλίας). Παρουσιάστηκαν ατομικές και ομαδικές κατασκευές των μαθητών/τριών της Α΄ και Β΄ τάξης αντίστοιχα.

Η Έκθεση Τεχνολογίας αποτέλεσε μια ευκαιρία όπου οι μαθητές και μαθήτριες χάρηκαν που οι συμμαθητές τους, οι εκπαιδευτικοί και γονείς, αγκάλιασαν και επιβράβευσαν την προσπάθεια τους. Ένιωσαν ικανοποίηση που συμμετείχαν σε μια τέτοια γιορτή, η οποία αποτέλεσε ευκαιρία για μοίρασμα εμπειριών και συναισθημάτων!!

Συγχαίρουμε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες μας για το ενδιαφέρον, τη συνέπεια που έδειξαν και γενικά για την προσπάθεια τους!!

Τους ευχόμαστε καλή επιτυχία στις εξετάσεις τους, καλό καλοκαίρι να περάσουν και πάντα να προοδεύουν με υγεία και πολλές επιτυχίες!!

Για όσους δεν μπόρεσαν να παρακολουθήσουν την έκθεση Τεχνολογίας, σας ενημερώνουμε ότι, στην ιστοσελίδα του μαθήματος του σχολείου μας Το τραίνο της Τεχνολογίας, θα αναρτηθούν ανά τμήμα φωτογραφίες με τις ατομικές κατασκευές μαθητών και μαθητριών της Α΄ Τάξης αναγράφοντας το ονοματεπώνυμο του κάθε «δημιουργού» της κατασκευής. Για την Β΄ Τάξη,  θα αναρτηθούν οι φωτογραφίες με τις ομαδικές κατασκευές των μαθητών και μαθητριών από τις ομάδες μαθητών που συμμετείχαν στην έκθεση της Τεχνολογίας. Αξίζει να παρατηρήσετε τα έργα που δημιούργησαν οι μαθητές και μαθήτριες του σχολείου μας και να χαρείτε τις προσπάθειες τους!!

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε φωτογραφίες με τα έργα των μαθητών/τριών

Οι διδάσκοντες του μαθήματος για την Α΄ και  Β΄ Τάξη

Κουτάντου Ειρήνη

Μαρκάκη Στυλιανή

Τσαρδακάς Νικόλαος

 

Δανεισμός βιβλίων από τη βιβλιοθήκη του 5ου Γυμνασίου

Το να αγοράσεις ένα βιβλίο δεν είναι ο μόνος τρόπος για να το διαβάσεις. Γι' αυτό υπάρχουν και οι σχολικές βιβλιοθήκες. Τα βιβλία μπαινοβγαίνουν στα ράφια τους, δανείζονται, επιστρέφονται, ξαναδανείζονται…

Σκοπός της σχολικής μας βιβλιοθήκης είναι να προσφέρει στους μαθητές του σχολείου μας μια ευκαιρία μάθησης, πληροφόρησης, γνωριμίας και εξοικείωσης με το βιβλίο. Επιδιώκει να φυτέψει τον σπόρο της αγάπης για το διάβασμα, να παροτρύνει τα παιδιά να μάθουν, να ανακαλύψουν τον εαυτό τους, να εμπνευστούν. Επίσης προσφέρει και στους γονείς των μαθητών μας την ευκαιρία να αναζητήσουν και εκείνοι τα βιβλία που τους ενδιαφέρουν, να ψυχαγωγηθούν, να ενημερωθούν και να δώσουν ένα όμορφο παράδειγμα στα παιδιά τους. Και στους εκπαιδευτικούς, όμως, προσφέρει πηγές πληροφόρησης και κατάλληλα μέσα για τον σχεδιασμό νέων μεθοδολογιών στις διαδικασίες μάθησης.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου (γιορτάζεται κάθε χρόνο στις  2 Απριλίου, στα γενέθλια του μεγαλύτερου παραμυθά όλων των εποχών, του Δανού Χανς Κρίστιαν Άντερσεν) η βιβλιοθήκη του σχολείου μας ανοίγει ένα ψηφιακό παράθυρο και σας καλεί να περιηγηθείτε στα ράφια της και να αναζητήσετε το βιβλίο που σας ενδιαφέρει από την άνεση του σπιτιού σας με τη βοήθεια του κινητού ή του υπολογιστή σας.

Μπορείτε να αναζητήσετε το βιβλίο που ενδιαφέρει εσάς ή τα παιδιά σας από τον παρακάτω σύνδεσμο: tinyurl.com/5gymbooks. Γράψτε σε ένα χαρτί τα στοιχεία του βιβλίου και τα παιδιά μπορούν να το παραλάβουν από τον χώρο της βιβλιοθήκης στο ισόγειο. Υπεύθυνες καθηγήτριες είναι οι κυρίες Κουβαρά και Κουμάκη, οι οποίες θα βρίσκονται στη βιβλιοθήκη κάθε Παρασκευή από 13.30 έως 14.10. Ο δανεισμός σε γονείς μπορεί να γίνει μέσω του παιδιού τους με προσκόμιση σχετικού σημειώματος.

Στον σύνδεσμο tinyurl.com/5gymbooks  θα βρείτε τα 1.842 λογοτεχνικά βιβλία της βιβλιοθήκης που ανήκουν στις κατηγορίες:

α. Ελληνικό και ξένο μυθιστόρημα

β. Ελληνικό και ξένο διήγημα

γ. Ελληνική και ξένη ποίηση

δ. Εφηβικό μυθιστόρημα ελληνικό και ξένο

Οι υπεύθυνες καθηγήτριες θα μπορούν επίσης να σας καθοδηγήσουν και στην αναζήτηση τίτλου από κάποιο επιστημονικό πεδίο.

 

Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (καθιερώθηκε το 1992 με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, και τιμάται κάθε χρόνο στις 3 Δεκεμβρίου), οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου μας ενημερώθηκαν σχετικά με τη σημασία τής ημέρας αυτής, με σκοπό την ευαισθητοποίησή τους σε θέματα που αφορούν τα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ατόμων με αναπηρία. Τονίστηκε μάλιστα πόσο αναγκαία είναι η καλλιέργεια της ενσυναίσθησης, της δεξιότητας που δίνει τη δυνατότητα στο άτομο να μπει στη θέση τού άλλου, να νιώσει όπως εκείνο, να αισθανθεί πέρα από τα όρια του εαυτού του.

Συγκεκριμένα, οι μαθητές/μαθήτριες ενημερώθηκαν για την Παγκόσμια Ημέρα των ΑμεΑ με την αξιοποίηση σχετικού οπτικοακουστικού υλικού και παρουσιάσεων. Επιπλέον, υλοποίησαν δραστηριότητες, για να αντιληφθούν τη διαφορετικότητα: έγραψαν το όνομά τους με τη γραφή Βraille, ενώ ταυτόχρονα  οι μαθητές/τριες της Α’ τάξης σχημάτισαν με τα σώματά τους το σύμβολο του αναπηρικού αμαξιδίου.

Στόχος των εν  λόγω δράσεων αποτέλεσε η αποδοχή τής διαφορετικότητας, η καλλιέργεια της ενσυναίσθησης και η ανάπτυξη του αισθήματος της ατομικής αλλά και κοινωνικής ευθύνης. Η συγκεκριμένη ημέρα ήταν η αφορμή να αναλογιστούμε όλοι και όλες πως έχουμε τη δύναμη να υπερβούμε τα εμπόδια και να «χτίσουμε» μια κοινωνία προσβάσιμη σε όλους. Θερμά συγχαρητήρια σε παιδιά, εκπαιδευτικούς καθώς και στον φωτογράφο Θωμά Παπανδρέου.

amea-photo

 

Το τραγούδι της ημέρας

Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας ,Μεγάλος Αδερφός

 

Ποιητικά θραύσματα

Οι ήρωες κοιμούνται τα χαράματα
περπατάνε στους δρόμους με τα χέρια στις τσέπες
συλλογίζουνται τους φίλους τους μα έχουν όλοι πεθάνει.

Οι ήρωες όταν περνάνε το γεφύρι σκέφτουνται τα βουνά
όταν κοιτάζουν τ' άστρα δε λησμονάνε τα δέντρα
όταν μετανοιώνουν θλίβουνται αλλά δεν αλλάζουν.

Οι ήρωες είναι μονάχοι σαν τη θάλασσα
είναι σιωπηλοί σαν τα φυτά
είναι ανεξήγητοι χωρίς ένα δικό τους θάνατο.

Οι ήρωες, λένε, δεν υπάρχουν, είναι ένα φριχτό όνειρο
που βλέπουμε περπατώντας στο δρόμο
ανάμεσα σε δυο βιτρίνες νεωτερισμών.

Σωκράτης Καψάσκης, Οι ήρωες

Προγράμματα Erasmus+

Erasmus

  JCA logo

Σεπτέμβριος

Ο χάρτινος Σεπτέμβρης της καρδιάς μας του φθινοπώρου μήνας, χελιδονάκι γεια.... Γιάννης Ξανθούλης september
Ο ένατος μήνας του Γρηγοριανού ημερολογίου με 30 ημέρες και πρώτος φθινοπωρινός.
Το όνομά του προέρχεται από το λατινικό septem που σημαίνει επτά γιατί ήταν ο έβδομος μήνας του Ρωμαϊκού έτους που είχε δέκα μήνες. Αργότερα με την εισαγωγή του Γενάρη και του Φλεβάρη μετακινήθηκε στην ένατη θέση του χρόνου.
Στα Βυζαντινά χρόνια ήταν πρώτος μήνας του ημερολογιακού έτους και η 1η Σεπτεμβρίου η αρχή της Ινδίκτου, οπότε και αρχίζει το εκκλησιαστικό έτος.
Τρυγητής λόγω των εργασιών του τρύγου στο λαϊκό καλαντάρι.
Καλό μήνα!

Το τραγούδι του μήνα

Παραρλάμα
pararlama
Online Επισκέπτες
Έχουμε 12 επισκέπτες συνδεδεμένους
Εμφανίσεις Περιεχομένου : 2935413
Δημοσκόπηση
Σας άρεσε η πλοήγηση στην ιστοσελίδα;
 
Εικόνες του κόσμου
eikones_tou_kosmou10
Τέχνης Εράνισμα

Paul Cezanne

Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μας.

Σας παρακαλούμε πριν συνεχίσετε την πλοήγηση, διαβάστε τους Όρους Χρήσης.

aniemail18

Επικοινωνία

e-mail