- Αρχική
- Νέα-ανακοινώσεις
- Το σχολείο
- Καθηγητές
- Μαθητές
- Θεατρικές παραστάσεις 5ου Γυμνασίου
- Θεατρικό εργαστήρι
- Εκπαιδευτικό υλικό
- Νέα βιβλιοθήκης
- Βιβλιοθήκη
- Ιστοσελίδα
- Προγράμματα
- Ελεύθερος χρόνος
- Αξιόλογες συνδέσεις
- Διάφορα
- Προτάσεις πλοήγησης χρηστών
- Σχολικές Γιορτές
- Άρθρα που μας άρεσαν
- Αξιολόγηση εκπαιδευτικού έργου σχολικής μονάδας
Καμία συγκίνηση όπως και κανένα κύμα δεν κρατάει για πολύ τη δική του ατομική μορφή. Henry Ward Beecher |
Δε μ' αγαπάς ως σ' αγαπώ δεν έχουμ' ίδιο πόνο, εγώ τον έχω στην καρδιά μα συ στα χείλη μόνο. |
Διδακτικές επισκέψεις στο μάθημα της Τεχνολογίας:Μια αποτίμηση
Στο πλαίσιο του μαθήματος της Τεχνολογίας, αντιλαμβανόμενοι την αξία της
βιωματικής μάθησης, η οποία αποτελεί έναν εναλλακτικό τρόπο εκπαίδευσης που
επεκτείνεται πέρα από τα θρανία, τα σχολικά βιβλία, τη μετωπική διδασκαλία και
την απομνημόνευσή της ύλης, οργανώθηκαν και υλοποιήθηκαν οι παρακάτω
διδακτικές επισκέψεις:
Την Παρασκευή 4/11/2022 οι μαθητές και οι μαθήτριες των τμημάτων Β1 και Β3
επισκέφτηκαν το οινοποιείο της εταιρείας «Αλεξάκη» στις Μαλάδες Ηρακλείου. Το
Οινοποιείο του Αλεξάκη είναι το μεγαλύτερο ιδιωτικό οινοποιείο της Κρήτης. Επί
δεκαετίες συνεργάζεται με το σύνολο των αμπελουργών του νησιού, διατηρώντας
πολυετείς σχέσεις μαζί τους και γνωρίζει πλήρως όλες τις ιδιαιτερότητες του
Κρητικού Αμπελώνα.
Αλεξάκης, ο οποίος εξήγησε στους μαθητές μας όλα τα βήματα που ακολουθούνται
για την παραγωγή του κρασιού. Η διαδικασία ξεκινάει από την καλλιέργεια των
αμπελώνων, η οποία παρακολουθείται από εξειδικευμένο γεωπόνο, τον τρύγο, την
παραλαβή των σταφυλιών, την έκθλιψη, την ζύμωση, την διαύγαση και τέλος την
εμφιάλωση. Στο χώρο της εμφιάλωσης οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να
παρακολουθήσουν την διαδικασία πλυσίματος-γεμίσματος των μπουκαλιών με
κρασί, την επικόλληση ετικετών με αυτόματο ρομποτικό σύστημα και την
συσκευασία τους. Τέλος παρακολούθησαν ένα ενδιαφέρον βίντεο σε ένα όμορφα
διαμορφωμένο χώρο δίπλα στο εκθετήριο – χώρο γευσιγνωσίας, σχετικά με την
ιστορία της καλλιέργειας και παραγωγής κρασιών στην Κρήτη καθώς και την αξία
της Κρητικής διατροφής.
Οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να απευθύνουν ερωτήσεις στον υπεύθυνο για τον
τρόπο λειτουργίας, οργάνωσης, και προώθησης των κρασιών τους σε μια συνεχώς
αυξανόμενη ανταγωνιστική αγορά.
Την Τρίτη 8/11/2022 οι μαθητές και οι μαθήτριες του τμήματος Γ1 επισκέφτηκαν το
τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης στις Βούτες Ηρακλείου. Το Τμήμα είναι
σήμερα το καλύτερο Τμήμα Χημείας στην Ελλάδα, σύμφωνα με την
τελευταία αξιολόγηση που έγινε το Απρίλιο του 2011, και από τα πλέον
ανταγωνιστικά στο διεθνές προσκήνιο.
Αρχικά ενημερώθηκαν από την υπεύθυνη της φιλοξενίας μας την κα Βελώνια για το
πεδίο δραστηριοτήτων του τμήματος στους τομείς έρευνας, γενετικής,
νανοτεχνολογίας, επιστήμης των υλικών, φαρμάκων, βιοχημείας, περιβάλλοντος
κλπ. Οι μαθητές και μαθήτριες μας περιηγήθηκαν στους εσωτερικούς χώρους του
κτιρίου, τα αμφιθέατρα διδασκαλίας, την αίθουσα των υπολογιστών και
επισκέφτηκαν το άρτια εξοπλισμένο εργαστήριο Οργανικής Χημείας και
Βιοδασπώμενων Υλικών. Ο χώρος του εργαστηρίου διέθετε υψηλής τεχνολογίας
επιστημονικά όργανα και εξοπλισμό, επιστημονικό προσωπικό φοιτητές και
καθηγητές, οι οποίοι με μοχλό την έρευνα και την επιστημονική μέθοδο
αξιοποιούν τα υπολείμματα των τροφών της λέσχης των φοιτητών και παράγουν
πλαστικό νήμα μέσω του οποίου και με την χρήση τρισδιάστατου εκτυπωτή
παράγονται σκεύη και όργανα για ιδία χρήση! Εκεί οι μαθητές παρακολούθησαν
επίδειξη με τη χρήση υγρού Ν (στοιχείο που χρησιμοποιείται ευρέως για την
συντήρηση δειγμάτων σε ιατρικές εφαρμογές και άλλες), έχει θερμοκρασία -196 ο C,
δεν είναι τοξικό αλλά προκαλεί εγκαύματα!! Οι μαθητές ενθουσιάστηκαν κατά την
εμβάπτιση των φρέσκων φύλλων, φυτών και λουλουδιών στο υγρό αυτό το οποίο
πάγωνε τους ιστούς και στη συνέχεια όταν έπεφταν κάτω έσπαγαν σαν γυάλινα!!
Μετά με την βοήθεια του κ. Ρεμεδιάκη από το τμήμα Επιστήμης Υλικών έμαθαν για
τα εικονικά πειράματα, τη σημασία της έρευνας και με τη βοήθεια διαφόρων
παραδειγμάτων κατανόησαν τη διαφορά ανάμεσα στην εφαρμοσμένη και τη
βασική έρευνα. Παράλληλα τονίστηκε η σημασία της Αυτοπειθαρχίας, της έγκαιρης
και έγκυρης πληροφόρησης αλλά και της διαδικασίας της αυτογνωσίας από μέρους
των μαθητών ώστε να κάνουν τις καλύτερες επιλογές σπουδών που θα τους
οδηγήσουν σε μια συνεχή μαγική δίνη γνώσης και εμπειρίας!!
Την Παρασκευή 18/11/2022 οι μαθητές μας από τα τμήματα Α4 και Α6
επισκέφτηκαν το εργαστήριο μπρούτζινων αγαλμάτων, στο Βιοτεχνικό πάρκο της
Ανώπολης.
Η επίσκεψη στο εργαστήριο περιελάμβανε αρχικά την παρουσίαση
ιστορικών δεδομένων σχετικά με την ανακάλυψη των μετάλλων και την χρήση τους
από τους ανθρώπους της εποχής εκείνης και στη συνέχεια την επίδειξη της
διαδικασίας δημιουργίας μπρούτζινων αγαλμάτων με την αρχαιότερη μέθοδο
χύτευσης.
Στο τέλος, όλοι οι μαθητές αφού χωρίστηκαν σε μικρές ομάδες
απασχολήθηκαν δημιουργικά με την κατασκευή καλουπιού με τη βοήθεια του
μοντέλου και του πυροχώματος.
Την Τετάρτη 23/11/2022 οι μαθητές μας από τα τμήματα Β2 και Β7 επισκέφτηκαν
το υπερσύγχρονο ελαιοτριβείο «Η ΡΙΖΑ» και το ρακοκάζανο, στην Κόξαρη
Ηρακλείου.
Ο ιδιοκτήτης αρχικά εξήγησε στους μαθητές όλα τα στάδια που
ακολουθούνται από την παραλαβή του ελαιοκάρπου μέχρι το τελικό στάδιο του
καθαρισμού του λαδιού και την τυποποίηση του. Τόνισε τη σημασία της καλής
πρώτης ύλης, της γρήγορης έκθλιψης του καρπού και την χαμηλή θερμοκρασία
στην διαδικασία της ζύμωσης ως βασικές παραμέτρους για την επίτευξη καλής
ποιότητας του ελαιολάδου.
Στη συνέχεια οι μαθητές ενημερώθηκαν για την διαδικασία απόσταξης της τοπικής
μας τσικουδιάς. Είναι ποτό μονής απόσταξης χωρίς πρόσμειξη άλλων υλικών.
Τα στράφυλλα ή τσίκουδα μετά το πάτημα των σταφυλιών φυλάσσονται για περίπου
40 ημέρες σε βαρέλι όπου «βράζουν», γίνεται η ζύμωση. Όταν έρθει η ώρα του
καζανιού τα στράφυλλα μπαίνουν στο καζάνι μαζί με νερό. Από κάτω ανάβουν τη
φωτιά με ξύλα, όπου αυτά αρχίζουν να βράζουν. Η φωτιά δεν πρέπει να είναι ούτε
πολύ δυνατή, ούτε πολύ χαμηλή. Αφού βράσουν, το οινόπνευμα που έχουν τα
στράφυλλα λόγω υψηλών σακχάρων εξατμίζεται. Ο ατμός κυκλοφορεί στο σωλήνα
που ξεκινάει από το καζάνι. Στη πορεία ψύχεται και υγροποιείται. Καταλήγει στο
κιούπι σταγόνα σταγόνα.
Την Πέμπτη 8/12/2022 οι μαθητές μας από τα τμήματα Α5 και Α7 επισκέφτηκαν
την Εκπαιδευτική Έκθεση «Ενέργεια και Περιβάλλον» στο Ηράκλειο.
Κατά την διάρκεια της ξενάγησης παρουσιάστηκαν μηχανήματα εξοικονόμησης
ενέργειας και προστασίας του περιβάλλοντος τα οποία λειτουργούν με βιοκαύσιμα.
Επίσης, μακέτες λειτουργικές όπως το παλιό λιοτρίβι και η μακέτα του υδρολογικού
κύκλου.
Με τη βοήθεια μικρών μοντέλων όπως το σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής
ενέργειας με στερεή βιομάζα και υγρή βιομάζα, το σύστημα παραγωγής ενέργειας
με ανεμογεννήτριες, τα φωτοβολταϊκά συστήματα και τη μονάδα ηλεκτρόλυσης και
παραγωγής υδρογόνου για χρήση στην αυτοκίνηση (αυτοκίνητο υδρογόνου), οι
μαθητές και οι μαθήτριες ενεπλάκησαν σε μικρές πειραματικές διατάξεις και με
βιωματικό τρόπο κατανόησαν πως μπορεί να παραχθεί ενέργεια με σύγχρονες
τεχνολογίες και με την αξιοποίηση απλών φυσικών πόρων φιλικών προς το
περιβάλλον αλλά συνάμα οικονομικών (πυρινάκι, γαϊδουράγκαθο, υπολείμματα
ψαριών, καλαμποκιού, κ.α.).
Πιστεύουμε ότι οι μαθητές μας απέκτησαν εμπειρία και γνώσεις,
ευαισθητοποιήθηκαν για περιβαλλοντικά θέματα, θέματα νέας τεχνολογίας,
αφυπνίστηκε η περιέργεια τους και μάθανε πώς να μαθαίνουν……
Όπως αναφέρει και ένας παλιός συγγραφέας ….«Μην προσπαθείς να θρέψεις τη
ματαιοδοξία σου με τη διδασκαλία πολλών πραγμάτων. Προσπάθησε να αφυπνίσεις
τη φυσική περιέργεια του ανθρώπου. Είναι προτιμότερο και αρκετό να ανοίγεις το
μυαλό του παρά να το παραφορτώνεις. Ένας σπινθήρας χρειάζεται. Αν υπάρχει εκεί
μέσα εύφλεκτο υλικό θα αρπάξει αμέσως φωτιά».
Ευχαριστούμε θερμά όλους τους υπεύθυνους που μας φιλοξένησαν στους χώρους
τους, τη Διεύθυνση και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου μας για την υποστήριξή
τους!!
Το τραγούδι της ημέρας
|
Ποιητικά θραύσματα
|