Βιολογία

penguin_yellow

Η τεχνολογία στο σχολείο μας
Διάφορα
Γνωμικά
Είναι προτιμότερο να ανέβεις σε μια πυραμίδα και να μην μπορείς να την μετρήσεις ή να την μετρήσεις και να μην μπορείς να ανέβεις;
Η μαντινάδα της ημέρας
Καλλιά 'χω ν' αγωνίζομαι μάταια μεσ' την πλάση
παρά ν΄ αφήσω μάταια τη ζήση να περάσει.
Αρχική

Τελευταία άρθρα

Δημοφιλή άρθρα

Άγγελος Χανιώτης, Το ημέρωμα της νύκτας

 

Άγγελος Χανιώτης
Το ημέρωμα της νύκτας
Ιστορίες της νύκτας και ιστορία της νύκτας στην ελληνική αρχαιότητα

στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης
unnamed 


Η Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών και η Ένωση Φιλολόγων Νομού Ηρακλείου, σας προσκαλούν στην ομιλία του διακεκριμένου ιστορικού/αρχαιολόγου Καθηγητή Άγγελου Χανιώτη με τίτλο Το ημέρωμα της νύκτας: Ιστορίες της νύκτας και ιστορία της νύκτας στην ελληνική αρχαιότητα, την Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014, ώρα 18.30 στο αμφιθέατρο Γιάννη Περτσελάκη του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης.

Θέμα της ομιλίας είναι η πρόσληψη της νύχτας και οι μεταλλαγές της πραγματικότητάς της στο πέρασμα των αιώνων. Ενώ η πρόσληψη της νύχτας παραμένει αμετάβλητη (συνδέεται με φόβο, ερωτική επιθυμία, συνάντηση με υπερφυσικές δυνάμεις), από τον 4ο αι. π.Χ. και εξής παρατηρείται μια μεταλλαγή στην πραγματικότητα της, με αύξηση των δραστηριοτήτων και με προσπάθειες η νύκτα να γίνει ημέρα, να γίνει ασφαλέστερη, ορθολογικότερη, γεμάτη ζωή. Ανάλογα φαινόμενα είναι γνωστά και στην εποχή μας. Η διαφορά είναι ότι ενώ από τον 19ο αι. η αλλαγή της νύκτας οφείλεται κυρίως στην τεχνολογική εξέλιξη, στην αρχαιότητα οι αλλαγές οφείλονταν σε κοινωνικούς, θρησκευτικούς και πολιτιστικούς παράγοντες. Οι παράμετροι αυτές θα αναδειχθούν, μέσα από μια νέα, εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και εμπεριστατωμένη προσέγγιση.

O Άγγελος Χανιώτης σπούδασε Αρχαία Ιστορία και Αρχαιολογία στα Πανεπιστήμια Αθηνών (1978-82) και Χαϊδελβέργης (1982-84) και αναγορεύθηκε διδάκτωρ Αρχαίας Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης το 1984. Δίδαξε Αρχαία Ιστορία στα Πανεπιστήμια Χαϊδελβέργης (1986-92 και 1998-2006), Νέας Υόρκης (1994-98) και Οξφόρδης (2006-10) και διετέλεσε Αντιπρύτανης του Πανεπιστήμιου Χαϊδελβέργης (2001-06). Από το 2010 κατέχει τη θέση του Καθηγητή Αρχαίας Ιστορίας και Κλασσικών Σπουδών στο Ινστιτούτο Προηγμένων Σπουδών στο Πρίνστον. Πέρα από το ιδιαίτερα πλούσιο συγγραφικό του έργο η πολύπλευρη δραστηριότητα του περιλαμβάνει και τη δημιουργία της σειράς «Νέες Προσεγγίσεις στον Αρχαίο Κόσμο» των  Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης την οποία και διευθύνει. Μεταξύ άλλων είναι μέλος του Ανωτάτου Συμβουλίου Έρευνας της Ιταλίας (2012-), Αντεπιστέλλων Εταίρος της Φινλανδικής Ακαδημίας (2009), της Ακαδημίας της Χαϊδελβέργης (2010) και της Ακαδημίας Αθηνών (2013). Έχει τιμηθεί με το Βραβείο Νίκου Σβορώνου (1991), το Βραβείο Διδασκαλίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (1997), το Κρατικό Βραβείο Έρευνας της Βάδης-Βυρτεμβέργης (2000), Χορηγία Έρευνας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (2008), το Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου-Κριτικής (2010) και τον τίτλο του Επίτιμου Διδάκτορα του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος (2012). Το 2013 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας του απένειμε το παράσημο του Ταξιάρχη του Φοίνικα σε αναγνώριση της προσφοράς του στην επιστήμη.

 

ΕΦΝΗ: Μια βραδιά με τη συγγραφέα Μάρω Δούκα

Μαρω Δούκα

Η Ένωση Φιλολόγων Νομού Ηρακλείου σας προσκαλεί σε μια βραδιά με τη συγγραφέα Μάρω Δούκα, την Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου, στις 18:30, στη δημοτική αίθουσα Ανδρόγεω.
Στην εκδήλωσή μας θα μιλήσουν:

  • Η ίδια η συγγραφέας για το έργο της.
  • Ο Γιάννης Δημητρακάκης, επίκουρος καθηγητής Βυζαντινής και Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, με θέμα: Λογοτεχνία και μεταπολίτευση: πολιτικές και κοινωνικές αναπαραστάσεις στο μυθιστορηματικό έργο της Μάρως Δούκα
  • Η Ελευθερία Ζέη, επίκουρη καθηγήτρια Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, με θέμα: Μεταπλάσεις του ιστορικού βιώματος στο έργο της Μάρως Δούκα.
  •  Ο Σταύρος Σφακιωτάκης, φιλόλογος Β'/θμιας Εκπαίδευσης-Μεταπτυχιακός φοιτητής του τμήματος Τουρκολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, με θέμα: Τουρκοκρητικοί ήρωες στο μυθιστόρημα «Αθώοι και φταίχτες».

Θα ακολουθήσει συζήτηση.

Περισσότερα...

 

Το τραγούδι της ημέρας

Βασίλης Σκουλάς, Τ' άγρια πουλιά

Ποιητικά θραύσματα

Θα σας περιμένω μέχρι τα φοβερά μεσάνυχτα αδιάφορος-
Δεν έχω πια τι άλλο να πιστοποιήσω.
Οι φύλακες κακεντρεχείς παραμονεύουν το τέλος μου
ανάμεσα σε θρυμματισμένα πουκάμισα και λεγεώνες.
Θα περιμένω τη νύχτα σας αδιάφορος
χαμογελώντας με ψυχρότητα για τις ένδοξες μέρες.

Πίσω από το χάρτινο κήπο σας
πίσω από το χάρτινο πρόσωπό σας
εγώ θα ξαφνιάζω τα πλήθη
ο άνεμος δικός μου
μάταιοι θόρυβοι και τυμπανοκρουσίες επίσημες
μάταιοι λόγοι.

Μην αμελήσετε.
Πάρτε μαζί σας νερό.
Το μέλλον μας θα έχει πολύ ξηρασία.

Μιχάλης Κατσαρός, Μιχάλης Κατσαρός

Δεκέμβριος

Του Δεκέμβρη η μέρα καλημέρα , καλησπέρα!

Dekemvris

Ο Δεκέμβρης είναι ο δωδέκατος και τελευταίος μήνας του ηλιακού μας έτους.Η Λατινική του ονομασία December, προέρχεται από το decem (= Δέκα), γιατί ήταν ο δέκατος μήνας του Ρωμαϊκού ημερολογίου.Αργότερα με την προσθήκη του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου στις αρχές του έτους, μετακινήθηκε στη δωδέκατη θέση, διατήρησε όμως το όνομά του. Ξεκινά πάντα την ίδια μέρα της εβδομάδας με τον Σεπτέμβριο.Καλό μήνα!!

Δόξα Δεκέμβρη μήνα

Παντελής Θαλασσινός

Ώρα

Παραρλάμα
pararlama
Online Επισκέπτες
Έχουμε 11 επισκέπτες συνδεδεμένους
Εμφανίσεις Περιεχομένου : 1214429
Δημοσκόπηση
Σας άρεσε η πλοήγηση στην ιστοσελίδα;
 
Εικόνες του κόσμου
Roros__Norvege
Τέχνης Εράνισμα
Claude Monet

Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μας.

Σας παρακαλούμε πριν συνεχίσετε την πλοήγηση, διαβάστε τους Όρους Χρήσης.

 aniemail18

Επικοινωνία