Σχολικός εκφοβισμός

Jazmin Negro - Suffer in Silence

pr-11009019- 2

Βιολογία

penguin_yellow

Ο Κόσμος των Εφήβων

logo-sxol-efimerida

Η τεχνολογία στο σχολείο μας
Γνωμικά
Όλα αυτά που βλέπουμε,
ή μας φαίνεται ότι βλέπουμε,
μήπως δεν είναι τίποτα άλλο,
από ένα όνειρο μέσα σε ένα όνειρο;

Edgar Alan Poe

Η μαντινάδα της ημέρας
Πάνω απ' όλα στη ζωή τα λάθη μου αγαπάω
γιατί με κάνουν πιο καλά τον κόσμο να κοιτάω.
Αρχική

Τελευταία άρθρα

Δημοφιλή άρθρα

Σχολική Βιβλιοθήκη 5ου Γυμνασίου

Η σχολική βιβλιοθήκη του σχολείου μας αποτελεί εδώ και χρόνια μια παρακαταθήκη γνώσεων και μια δεξαμενή λογοτεχνικού πλούτου. Σκοπός της είναι να προσφέρει στους μαθητές του σχολείου μας μια ευκαιρία μάθησης, πληροφόρησης, γνωριμίας και εξοικείωσης με το βιβλίο. Επιδιώκει να φυτέψει τον σπόρο της αγάπης για το διάβασμα, να παροτρύνει τα παιδιά να μάθουν, να ανακαλύψουν τον εαυτό τους, να εμπνευστούν. Επίσης προσφέρει και στους γονείς των μαθητών μας την ευκαιρία να αναζητήσουν και εκείνοι τα βιβλία που τους ενδιαφέρουν, να ψυχαγωγηθούν, να ενημερωθούν και να δώσουν ένα όμορφο παράδειγμα στα παιδιά τους. Και στους εκπαιδευτικούς, όμως, προσφέρει πηγές πληροφόρησης και κατάλληλα μέσα για τον σχεδιασμό νέων μεθοδολογιών στις διαδικασίες μάθησης.

Λόγω του αυξημένου αριθμού μαθητών του σχολείου μας, ο χώρος της βιβλιοθήκης μετατράπηκε σε αίθουσα διδασκαλίας και η πρόσβαση σε αυτήν είναι περιορισμένη και γίνεται μόνο από τον υπεύθυνο βιβλιοθήκης. Υπάρχει ωστόσο η δυνατότητα δανεισμού κατόπιν αιτήματος των ενδιαφερόμενων. Προκειμένου να πληροφορηθεί το αναγνωστικό κοινό του σχολείου μας για τους διαθέσιμους προς δανεισμό τίτλους υπάρχουν πλέον δύο δυνατότητες:

  • Η νέα πλατφόρμα https://lib5gymiraklio.mysch.gr/ που περιλαμβάνει πληροφορίες για επιλεγμένους σύγχρονους τίτλους ελληνικής και ξένης λογοτεχνίας, με επιπλέον πληροφορίες όπως εξώφυλλο και περιγραφή του βιβλίου. Η ιστοσελίδα αυτή δημιουργήθηκε το τρέχον σχολικό έτος και ενημερώνεται συνεχώς με βιβλία της δανειστικής μας βιβλιοθήκης.
  • Ο πλήρης βιβλιογραφικός κατάλογος του δανειστικού τμήματος που δημιουργήθηκε τη σχολική χρονιά 2022-23 και περιλαμβάνει 1.842 λογοτεχνικά βιβλία της βιβλιοθήκης των κατηγοριών:

α. Ελληνικό και ξένο μυθιστόρημα

β. Ελληνικό και ξένο διήγημα

γ. Ελληνική και ξένη ποίηση

δ. Εφηβικό μυθιστόρημα ελληνικό και ξένο

Η διαδικασία του δανεισμού για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς γίνεται κατόπιν αιτήματος προς τον υπεύθυνο καθηγητή κ. Μησώκα κάθε Δευτέρα και Τετάρτη, αφού προς το παρόν η πρόσβαση στη βιβλιοθήκη δεν είναι δυνατή. Σύμφωνα με τον επισυναπτόμενο κανονισμό λειτουργίας, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δανειστούν μέχρι 2 βιβλία για διάστημα 15 ημερών. Τα βιβλία πρέπει οπωσδήποτε να έχουν επιστραφεί στη βιβλιοθήκη ως τη λήξη των μαθημάτων και πριν την έναρξη των εξετάσεων.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου (γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, στα γενέθλια του μεγαλύτερου παραμυθά όλων των εποχών, του Δανού Χανς Κρίστιαν Άντερσεν) η βιβλιοθήκη του σχολείου μας ανοίγει τις πόρτες της διαδικτυακά και σας καλεί να περιηγηθείτε εικονικά στα ράφια της και να «ξεφυλλίσετε» το βιβλίο που σας ενδιαφέρει από την άνεση του σπιτιού σας με τη βοήθεια του κινητού ή του υπολογιστή σας.

 

Ενημέρωση για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο στους μαθητές και τις μαθήτριες της Α' Γυμνασίου

Στις 06/03/2024 το Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου πραγματοποίησε ενημέρωση για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο στους μαθητές και τις μαθήτριες της Α' Γυμνασίου.

Τα θέματα που τέθηκαν ήταν η ασφαλής χρήση των κοινωνικών δικτύων, η προστασία των προσωπικών δεδομένων των μαθητών, ο διαδικτυακός εκφοβισμός, η εικόνα σώματος στο διαδίκτυο, η υπερβολική ενασχόληση και οι ψευδείς ειδήσεις.

 

Οδηγός Επαγγελματικού Προσανατολισμού για τους γονείς των παιδιών της Γ’ Γυμνασίου

 

Ομάδα Γονέων στο 5ο Γυμνάσιο Ηρακλείου

Ολοκληρώθηκε στις αρχές του Φεβρουαρίου ο πρώτος κύκλος της Ομάδας Γονέων (4 δίωρες συναντήσεις στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του σχολείου) με θέμα: «Ο Δημοκρατικός Γονέας», στο πλαίσιο της Δράσης του σχολείου μας «Ενδυνάμωση του γονεϊκού ρόλου».

Ο βιωματικός χαρακτήρας της ομάδας, ο καθοδηγητικός και ουσιαστικός ρόλος των επιστημόνων του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ, οι ενεργοί και ενθουσιώδεις συμμετέχοντες γονείς και η ουσιώδης παρουσία των εκπαιδευτικών της δράσης οδήγησαν σε ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα, δίνοντας χρήσιμα εργαλεία στους γονείς των εφήβων ενδυναμώνοντας ουσιαστικά με ποικίλους τρόπους το γονεϊκό τους ρόλο, υλοποιώντας έτσι με αλληλεπίδραση έναν από τους σκοπούς της δράσης.

Ευχαριστούμε ως εκπαιδευτικοί τους γονείς των μαθητών και μαθητριών μας που συμμετείχαν και μοιράστηκαν με την ομάδα εμπειρίες, αγωνίες και προσωπικές ιστορίες.

Ευχαριστούμε θερμά τις κυρίες Πεδιώτη Νεκταρία, Κοινωνική Λειτουργό, Συντονίστρια Σχολών Γονέων και Βασιλάκη Έφη, Κοινωνική Λειτουργό.

Ευχαριστούμε επίσης την κυρία Παπαδακάκη Μαρία, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ για τη στήριξη και την έμπνευση ώστε να υλοποιηθεί η Δράση.

Συντονίστρια της Δράσης                                                         

Σφακιανάκη Αντωνία   

Εκπαιδευτικοί της Δράσης         

Αμαργιανιτάκη Μαργαρίτα

Μούσια Κατερίνα

ομάδα γονέων

 

Συμμετοχή του 5ου Γυμνασίου στον Σχολικό Μαραθώνιο «Πάμε Ανακύκλωση»

Το σχολείο μας συμμετέχει στον Σχολικό Μαραθώνιο «Πάμε Ανακύκλωση», ο οποίος υλοποιείται από τον Δήμο Ηρακλείου και θα ανταμείψει το σύνολο των σχολείων που θα λάβουν μέρος, παρέχοντας χρηστικά δώρα και επαίνους επιβράβευσης.

Σκοπός τού σχολικού μαραθωνίου είναι να συλλέξει η σχολική κοινότητα ανακυκλώσιμα υλικά: χαρτί, αλουμίνιο, πλαστικό και μπαταρίες στους ειδικούς κάδους που θα τοποθετηθούν μέσα στο σχολείο.

Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί έχουν τη δυνατότητα να κάνουν εγγραφή στη δημοτική πλατφόρμα www.followgreen.gr/heraklion, να ενημερώνονται για θέματα γύρω από την ανακύκλωση, λαμβάνοντας πόντους επιβράβευσης, τους οποίους μπορούν να δωρίζουν στο σχολείο, ενισχύοντας την προσπάθεια των παιδιών.

κάδοι ανακύκλωσης

 

Το τραγούδι της ημέρας

Σωτηρία Μπέλλου- Δήμος Μούτσης, Δε λες κουβέντα

 

Ποιητικά θραύσματα

Πάψετε πια να εκπέμπετε το σήμα του κινδύνου,

τους γόους της υστερικής σειρήνας σταματήστε,

κι αφήστε το πηδάλιο στης τρικυμίας τα χέρια:

το πιο φρικτό ναυάγιο θα ήταν να σωθούμε!

Τι; Πάλι να γυρίσουμε στη βαρετήν Ιθάκη

στις μίζερες τις έγνοιες μας και τις φτηνές χαρές μας

και στην πιστή τη σύντροφο, που σαν ιστόν αράχνης

ύφαινε την αγάπη της γύρω από τη ζωή μας;

Πάλι να ξέρουμε από πριν το αύριο τι θα 'ναι

και να μη νιώθουμε καμιά λαχτάρα ν' ανατείλη,

πάλι σαν τους ανήλιαστους καρπούς που μαραζώνουν

και πέφτουν σάπιοι καταγής να μοιάζουν τα όνειρά μας;

Κώστας Ουράνης, Πάψετε πια...

Προγράμματα Erasmus+

Erasmus

  JCA logo

Απρίλης

tsarouxis_april

Ο Απρίλης είναι ο τέταρτος μήνας του χρόνου. Οι Λατίνοι τον ονόμασαν Aprilis απ' το aperio= ανοίγω (apertus= ανοικτός και Apertio= Άνοιξη). μια που όλη η φύση ξαναγεννάται από το βαθύ χειμωνιάτικο ύπνο  και τον αφιέρωσαν στη θεά Αφροδίτη.Ο Απρίλιος περιλαμβάνει 30 ημέρες. Καλό Μήνα και προσοχή στους ψεύτες!!

Ένας ευαίσθητος Απρίλης - Παντελής Θαλασσινός

 

Παραρλάμα
pararlama
Online Επισκέπτες
Έχουμε 5 επισκέπτες συνδεδεμένους
Εμφανίσεις Περιεχομένου : 3049252
Δημοσκόπηση
Σας άρεσε η πλοήγηση στην ιστοσελίδα;
 
Εικόνες του κόσμου
Hitachi-Seaside-Park-Japan
Τέχνης Εράνισμα

Vladimir Kush

Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μας.

Σας παρακαλούμε πριν συνεχίσετε την πλοήγηση, διαβάστε τους Όρους Χρήσης.

aniemail18

Επικοινωνία

e-mail